СТАТИ УЧАСНИКОМ

Михайло Ратушняк: «Обирай українське – зміцнюй державу!», або Про те, як у Тернополі гастрономічний фестиваль став патріотичним святом

defilyada 2Відлунила вже традиційна «Галицька дефіляда». Упродовж трьох днів десятки тисяч тернополян у парку імені Шевченка були не лише свідками, а й учасниками цього великого театралізованого і яскравого дійства.

Минулої п’ятниці на Набережній ставу вони терпляче чекали, поки на двохсотметровому мангалі «дозріє» найдовший у світі шашлик, та разом з професійними кухарями і волонтерами азартно вболівали, щоб новий рекорд отримав прописку саме у нашому місті. Коли ж офіційні представники зафіксували досягнення, охочих скуштувати ароматне м’ясце також не бракувало.

Вже наступного дня тернопільські ресторатори, нещодавно зареєстровану гільдію яких очолює учасник Ліги підприємців «Українська справа» Михайло Гросуляк, залюбки пригощали людей кількома десятками видів зеленого борщу, звареного на відкритому вогні тут же у парку.

Та справжньою родзинкою гастрономічного фестивалю і третім за рахунком офіційним світовим рекордом, безперечно, став велетенський торт у вигляді карти Тернопільської області. Умільці «Кондитерського дому Блажевських», засновниками якого є також учасники Ліги брати Павло та Роман, почали готувати цей «десерт» у заключний день дефіляди ще з самісінького ранку. І не даремно, адже цей витвір кондитерського мистецтва зайняв площу у 16,4 квадратних метри. Для його приготування було треба 3 тисячі яєць, які безкоштовно надійшли з підприємства «Західагропродукт», власником якого є учасник «Української справи» Іван Панькуш. Крім того, використали 120 кілограмів борошна, по 60 кілограмів вишень та ананасів, 30 літрів кондитерського гелю, 100 кілограмів сметани та три з половиною центнери крему. Готовий фото-торт заважив майже тонну. Зважаючи на те, що навіть у затінку дерев було душно, його швиденько роздали тернополянам.

До участі у фестивалі активно долучилися й майстри та народні умільці. Відрадно, що організатори подбали, аби на територію свята не потрапили продавці китайського ширпотребу. Відтак у торгових наметах милували око українські вишивки та ексклюзивні вироби з тканини, металу, дерева, каменю.

Тим часом на сцені тривали виступи художніх колективів та окремих виконавців з багатьох районів нашого краю і сусідніх областей.

Також було чим втамувати спрагу та посмакувати всілякими українськими стравами. Уперше за час існування «Галицької дефіляди» генеральним її спонсором виступила стовідсотково національна корпорація «Оболонь», смачні, поживні та екологічні напої якої залюбки споживають більш, як у 40 країнах на п’яти континентах.

- «Оболонь» входить у першу тридцятку найпотужніших концернів світу, однак це не перешкоджає корпорації передусім піклуватися про своїх – про українців, - зазначив директор товариства «АНТ», голова правління Ліги підприємців «Українська справа» Михайло Ратушняк. – Я, справді, горджуся, що наша фірма ось вже п'ятнадцять років є ексклюзивним дистриб’ютором цієї компанії на Тернопільщині, бо, як ніхто інший, достеменно знаю, скільки добрих справ на рахунку цього національного виробника.

За словами пана Михайла, кожна гривня на купівлю якісної продукції «Оболоні» завтра обов’язково повернеться до українців новою українською книгою чи фільмом, буде використана на спорудження храму чи на оздоровлення дітей, на підтримку знедолених і допомогу тим, хто її справді потребує.

- На жаль, ще далеко не всі усвідомили, просту істину: підтримуючи українського виробника, можемо підтримати не тільки національну економіку, а й військо, культуру, медицину, освіту. Фактично, можемо підтримати себе – і матеріально, і духовно, - наголосив Михайло Ратушняк. – Саме тому, щоб достукатися до свідомості людей, я й обрав гаслом «Галицької дефіляди» такий простий і, водночас, ємкий заклик: «Обирай українське – зміцнюй державу!» Думаю, що за три дні фестивалю гільдії рестораторів Тернопільщини, народним майстрам і, зрештою, учасникам художньої самодіяльності таки вдалося наповнити цей лозунг конкретикою.

Ніби на підтвердження цих слів, стало відомо, що окрім добровільних пожертв відвідувачів гастрономічного фестивалю, ресторатори та підприємці також вирішили частину своєї виручки у парку віддати на потреби нещодавно сформованого батальйону «Тернопіль», добровольці якого вже захищають українську державність у східних областях.

Один з ініціаторів «Галицької дефіляди», член правління Ліги «Українська справа» Ігор Парій якось зауважив: «Чим більше ми віддамо людям, тим багатшими духовно і морально станемо самі». Той факт, що, здавалося б, суто гастрономічний захід, який відбувся у Тернополі минулими вихідними, перетворився на патріотичне свято українського духу, яскраво засвідчує справедливість такої позиції.

Юрко СНІГУР