СТАТИ УЧАСНИКОМ

Футбольний м’яч зібрав у Тернополі українців з двох континентів

fut diasУпродовж трьох останніх днів липня у Тернополі проходив вже третій за рахунком Чемпіонат світу з футболу серед команд української діаспори. Цьогоріч на турнір прибули колективи з Канади, Польщі, Білорусі, Іспанії та Румунії. З різних причин до учасників не змогли приєднатися українські футболісти з Естонії та Придністров’я. Причому, наші географічні сусіди є дворазовими володарями Кубка світу.

Відкрили Чемпіонат на центральному стадіоні. Перед початком цієї урочистої церемонії спортсмени, гості та глядачі вшанували хвилиною мовчання пам’ять воїнів, які загинули у військових діях на сході України.

- Чемпіонат – це унікальний проект, якого не було за всю історію діаспори, історію еміграції, - наголосив ще під час прес-конференції співорганізатор футбольних ігор, член правління міжнародної громадської організації «Четверта хвиля» Ігор Бокій. – Раніше були окремі випадки, коли представники діаспори приїжджали з виступами танцювальних колективів чи окремі команди приїжджали. А от регулярного чемпіонату, коли раз у рік збираються, ще не було. Ідея цього заходу в тому, щоб українці діаспори приїжджали в Україну і мали можливість поспілкуватися як між собою, так і з українцями. Часто чув висловлювання, що у такий важкий для України час, коли на сході держави йде війна, навряд чи доцільно приїжджати сюди, щоб «побавитися» у футбол. Але якщо ми не будемо ходити на концерти українських виконавців, якщо не будемо збиратися на футбольні чи інші заходи, ми просто розпишемося у своєму безсиллі саме у той момент, коли треба якнайактивніше підтримати Україну як державу, як націю, як рідну землю, як народ.

Принагідно слід зазначити, що такої ж думки дотримуються й ініціатори та меценати турніру – міська влада, громадські організації, окремі бізнесмени. Зокрема, на переконання голови правління Ліги підприємців «Українська справа» Михайла Ратушняка, спортивні та культурні події такого рівня, а особливо, якщо у них беруть участь українці з усього світу, які не побоялися приїхати у рідну країну фактично під час війни, завжди підбадьорюють наших краян та деморалізують недругів.

Яскраве підтвердження цьому – жвавий інтерес тернополян до футбольних поєдинків, які почергово відбувалися на спортивних аренах міста.

За їх результатами право виступити у фіналі вибороли команди українців з Канади та Румунії. «Бронза» турніру дісталася футболістам з Польщі.

Ключовий матч за Кубок відбувся на центральному стадіоні. Вже у першому таймі вперед впевнено вирвалися румуни – 3:0. Та зарано вони почали святкувати перемогу, бо у другій половині зустрічі канадським українцям вдалося скоротити відставання до мінімуму – 3:2. Лише фінальний свисток головного арбітра матчу Ігоря Бокія зупинив чергову атаку збірної українських канадійців. Відтак вперше головний трофей завоювали українці з Румунії.

Після нагородження переможців та кращих гравців турніру, учасники змагань разом з глядачами на трибунах дружно виконали національний Гімн та скандували: «Слава Україні! Героям Слава!»

Патріотичний настрій гостей нашого міста тривав і у ресторані «Рандеву», куди їх запросили на святковий обід учасники Ліги підприємців «Українська справа», меценати турніру Ігор Парій, Михайло Ратушняк, Степан Рубай та Володимир Шинке.

Приємно було спостерігати, як молоді хлопці з діаспори співають українські народні пісні, як гаряче аплодують заслуженій артистці України Надії Кулик, як приязно та водночас хвилюючись сприймають все, що пов’язує та єднає їх з великою і завжди рідною Україною.

Прощаючись з хлібосольними господарями, хлопці обіцяли знову приїхати у Тернопіль вже наступного літа. Вони щиро вірять, що до того часу все зміниться на краще: Україна обов’язково переможе у цій війні, а мир стане найбільшою нагородою за подвиг народу, частинкою якого вони себе справедливо вважають.

Юрко СНІГУР.

diaspora kraw gra

На фото: Співорганізатор футбольних ігор, член правління міжнародної громадської організації «Четверта хвиля» Ігор Бокій, кращий гравець турніру українець з Канади Євген Шкатула, та тернопільський підприємець і відомий меценат, голова правління Ліги підприємців «Українська справа» Михайло Ратушняк.

Фото Ігоря Крочака.