СТАТИ УЧАСНИКОМ

Цвіти, вишиванко, єднай Україну!

cvit 2014Таким був лейтмотив вже сьомого всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма, який щорічно проходить у Тернополі за сприяння обласної та міської влади і під патронатом корпорації «Оболонь».

У своєму вітальному слові до учасників «Цвіту вишиванки» президент цієї національної компанії наш земляк Олександр Слободян відзначив, що «Оболонь» завжди активно підтримує національні проекти, спрямовані на відродження культурної спадщини народу. Народна вишивка – один із найдавніших жанрів декоративно-ужиткового мистецтва в Україні. Долучення до його глибинних джерел, пізнання кращих національних надбань є важливим етапом духовного збагачення людей.

Незмінними меценатами фестивалю також є обласний благодійний фонд «Цвіт вишиванки» та Ліга підприємців «Українська справа».

- Цьогорічне свято знаменне тим, що відбудеться у двохсотий рік від дня народження Тараса Шевченка – світового генія і українського пророка, поетичне слово та все життя якого є взірцем жертовної любові до України, - наголосив відомий тернопільський підприємець та голова правління Ліги Михайло Ратушняк. - «Нема на світі України, немає другого Дніпра». Як нема України без віщого шевченкового слова, без культурної та духовної спадщини українського народу - вишивки, пісні, традицій та обрядів. Усе це – не тільки необхідні атрибути нашої історичної національної ідентичності, а й символи нашої державності, яку сьогодні доводиться захищати зі зброєю в руках. Невмирущий дух Шевченка, його вольнодумство повинні жити у кожному з нас, бо «де нема святої волі, не буде там добра ніколи». Тільки згуртована нація може гідно протистояти ворогу, перемогти його і повернути «добру славу, славу України».

На переконання голови фонду «Цвіт вишиванки» Євгена Філя, цього разу організатори фестивалю спеціально вирішили обійтися без традиційних веселощів, а зробили наголос на патріотичній складовій творчих конкурсів.

- І, справді, які можуть бути забави, коли на сході України від ворожих куль гинуть наші хлопці, коли усе частіше вішаємо чорні стрічки на державних стягах, - зазначив він. - Та все ж ми не могли не провести фестиваль, адже його приурочили 200-літтю від дня народження Шевченка. А коли ж, як не у День незалежності України, у повен голос має звучати пророче слово Кобзаря «Борітеся - поборете!», звідки ж, як не з патріотичного Тернополя на всю Україну має лунати заклик до єднання нації навколо справжніх національно-культурних пріоритетів та нетлінних духовних і цінностей.

Незважаючи на те, що упродовж 23-24 серпня подібні національні заходи та флешмоби відбувалися і у столиці, і у деяких інших обласних центрах країни, на фестиваль у Тернопіль з’їхалося майже п’ятдесят майстрів народної творчості з нашого краю, Хмельниччини, Рівненщини, Буковини та Прикарпаття. Свої павільйони з національною вишивкою і костюмами у парку імені Шевченка розгорнули також п'ятнадцять приватних підприємців.

Незважаючи на негоду, тернополяни та гості нашого міста упродовж двох днів змогли чудуватися рукотворній майстерності народних умільців, їх непересічному таланту та вмінню тонко, до глибини душі передати на полотні всю героїчну і трагічну історію України.

За результатами конкурсу на кращий виріб журі фестивалю одностайно присудило першість вишитому бісером портретові Тараса Шевченка.

- Цю роботу я готувала спеціально для конкурсу, - схвильовано розповіла автор портрета Кобзареві Галина Ратушняк. - Почала її вишивати дуже давно. Але оскільки літо, я і працюю, і виховую двох донечок, ніколи не вистачало часу. Тому портрет я вишила фактично за останні три дні, вірніше навіть - за останні три ночі.

Також всеукраїнський фестиваль супроводжували виступи художніх колективів, у його рамках в Українському домі «Перемога» відбулася презентація книги «Тарас Шевченко у пам’яті поколінь», а у парку організували збір коштів, які використають на спорядження для тернопільських вояків та добровольців, які захищають єдність і незалежність України на Сході.

На фото Івана Пшоняка: Подружжя Галина та Михайло Ратушняк з портретом Тараса Шевченка, який став переможцем конкурсу фестивалю на кращий вишитий виріб.