СТАТИ УЧАСНИКОМ

Стефан Романів: «Україна є там, де ти живеш»

romaniv 1Нещодавно у Тернополі перебував політичний діяч, Генеральний секретар Світового Конгресу Українців, голова Cоюзу Українських Організацій в Австралії та Голова Проводу ОУН(б) Стефан Романів.

Свого часу він був головою осередку СУМ у Мельбурні, крайової управи СУМ в Австралії, головою парафіяльної ради Української греко-католицької катедри в Мельбурні. Очолював парламентську комісію з питань багатокультурності у штаті Вікторія. Нині пан Стефан є виконавчим директором організації (Комюніті ленгвіч ін Австралія), яка відповідає за вивчення іноземних мов і збереження культур.

У рядах ОУН працює довгі роки на різних посадах — крайових та світових.

Після офіційних зустрічей з представниками місцевої влади та з керівником ОДА, Стефан Романів виявив бажання «без краваток» поспілкуватися з учасниками Ліги підприємців «Українська справа».

Ця зацікавлена розмова у неформальній обстановці тривала майже дві години. За цей час гість розповів про добрі справи української громади Австралії, детальніше зупинився на усебічній підтримці діаспорою боротьби за незалежність та оновлення України.

- Чому Україну підтримує пересічний австралієць? Бо те, що сьогодні діється в Україні – це війна цінностей. Цінностей, які нормальний цивілізований світ має, а Росія – ні. Путін показує, що він ненормальний, що таких цінностей він не має. – наголосив пан Стефан і додав, що велика заслуга української громади і у тому, що влада Австралії у числі перших на офіційному міжнародному рівні засудила анексію Криму та російську агресію на Донбасі. - Особисті зв’язки діаспори іноді працюють значно ефективніше. Ми лобіювали, щоб уряд прийняв жорстку позицію по відношенню до Росії, щоб прем’єр запросив Порошенка, весь час ведеться діалог щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу.

Також закордонний гість поділився своїми думками щодо змін, які зараз відбуваються в Україні:

-  Я часто буваю в Україні. Інколи приїжджаю на кілька місяців, інколи на 2 тижні. Для мене зміни є поступовими. А в Австралії бачать, що сьогодні Україна – це цілком інша країна.

З одного боку, є схід країни, де триває війна і гинуть люди, і ми в Австралії молимося про те, щоб війна закінчилась. Разом намагаємося забезпечувати необхідну допомогу для воїнів. Це і матеріальна допомога і участь у проекті СКУ «Захист патріотів».

З іншого боку, поглянувши на Україну зовні розумієш, що вона сьогодні є прогресивною. Вона має можливості для всіх бажаючих. У неї є величезний потенціал розвитку. Я думаю сьогодні і Австралія, і Америка, і Європа дивляться на Україну як на потенційного партнера. Немає причини, чому Україна не могла б стати центром міжнародної економічної діяльності.

До речі економічні аспекти співпраці, питання можливості інвестицій австралійських бізнесменів та банків під обґрунтовані і перспективні бізнес-проекти підприємців найбільше цікавили учасників Ліги.

Уважно вислухавши їх, Стефан Романів лаконічно відповів, що «хто стукає, тому відповідають», а також пообіцяв по-можливості сприяти у налагодженні ділових контактів.

Якось в одному з цьогорічних інтерв’ю австралійський гість зокрема наголосив:

- В українській школі нас учили, що Україна є там, де ти живеш, хай то навіть Австралія чи Мозамбік. Показово, що під час Майдану люди, які вже відсторонилися від українськості, повернулися до громади і надзвичайно активно включаються в роботу. В людей з’являється гордість за своє походження, з’являється Україна в серці.

Український націоналіст – це є людина, яка хоче служити народові своєї країни. А служити вже можна по-різному. Націоналістом є гарний вчитель, є гарний батько, або матір, який навчає свою дитину або той, хто готовий іти на фронт . Ми не повинні чіпляти собі на чоло ярлик із написом «Я є націоналіст», ми повинні діяти відповідним чином.

Згодіться, як актуально і головне, безальтернативно стосується усе сказане паном Романівим кожного з нас.

romaniv 2