СТАТИ УЧАСНИКОМ

Україна відстає від Польщі на 10 років, а від Німеччини - на 30

ukrainavidstayevipolandЕкономіка сусідньої Польщі на 10 років випереджає економічний розвиток України.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" заявив Юрій Логуш, проректор Українського католицького університету.

"Наступне покоління українців буде зразком демократії. Але слід пам'ятати, що вона можлива лише в заможному суспільстві, а наше - ще бідне, - говорить він. - У ринковій системі є період, коли відбувається розшарування, починається чехарда. Доходи олігархів спадають до нижчих рівнів, а тоді вирівнюються. Щоб вийти на польський рівень, нам потрібно 10 років, на німецький - 20-30 років. Найкращий спосіб скоротити той відрив - залучити якомога більше інвестицій. Але в нас вони слабенькі".

За словами експерта, Україна вийшла із системи тоталітарної і хоче потрапити в найрозвиненішу.

"Суспільство вийшло з радянської бідності, але ще не заможне, бо є великі нерівності. Пригадую, яким жалюгідним був Київ 1989-го року. Обшарпаний, темний. Підприємства дуже забруднювали повітря. В яку будівлю не зайдеш, пахло туалетом. Тоді люди боялись відверто говорити, україномовних попереджали бути обережними. Їх могли слухати спецслужби", - пригадав Логуш.

На його думку, місцеві бізнеси мають свої переваги.

"Для прикладу візьмемо кондитерську галузь. Після розпаду Радянського Союзу в Україні залишилось 26 фабрик, вони всі банкрутували. Якби не було західного капіталу, вони б усі провалились. А прийшли західні фірми і це був стимул для місцевих. От Петро Порошенко подивися на досвід "Крафтфудсу", "Світочу", і вирішив, що теж так може, й дуже успішно. А якби їх не було, він займався б видобуванням руди, сталеварінням. Так само "Київконті", "АВК", - зазначив він.

На думку фахівця, це залежить від Верховної Ради, від судів, Уряду.

"Умови для інвесторів всі ці 20 років були невеселі. У найсвітліші 2005-2007 роки відбувся певний притік інвестицій. Але якщо порівняти із сусідньою Польщею, то це всього лише десята частина того, що було в них. У нас немає довіри до системи. Люди бояться вкласти гроші, і не знати, що буде завтра у політиці, економіці, із законами, захистом інвестицій, інфраструктурою. Адже те, що ми читаємо тут, читають і за кордоном. Відлякують повідомлення про рейдерство. Це недобра пропаганда", - наголосив Логуш.

Джерело: http://gazeta.ua/