СТАТИ УЧАСНИКОМ

Пленер художників проходить у Зарваниці

zarvanycya plener15До Ліги підприємців «Українська справа» звернулися художник, лауреат обласної мистецької премії імені Михайла Бойчука та міжнародних художніх виставок Микола Шевчук та заслужений журналіст України, власний кореспондент Укрінформу у Тернопільській та Рівненській областях Олег Снітовський.

У листі вони зокрема повідомили, що у 2015 році виповнюється 775 –річчя з часу явлення Чудотворної ікони Матері Божої у Зарваниці.

З нагоди цієї дати та 150- річчя з дня народження митрополита Андрея Шептицького з благословення Архієпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя Семенюка з 3 по 21 липня у Марійському духовному центрі в Зарваниці проходить Перший Всеукраїнський живописний пленер «Тобі, Богородице! Зарваниця-2015».

Досвід реалізації Всеукраїнського проекту «Українські святині – українському народу» / Почаїв, Дубно, Теребовля, Остріг / засвідчив великий суспільний резонанс подібних мистецьких акцій. Адже кожен із 12 художників після такого пленеру дарував його організаторам великоформатні 2-3 картини, таким чином, створюючи мистецьку галерею про ту чи іншу духовну святиню України.

Щодо цьогорічного пленеру, то крім того, що митці презентуватимуть у Марійському духовному центрі свої роботи, вони обов’язково створять ще низку оригінальних авторських полотен на тему Зарваниці та сакральну тематику. Такі картини стануть мистецькою окрасою Всеукраїнської прощі 17-18 липня цього року, де тисячі прочан, високе духовенство, керівники держави та уряду, оглянуть і, можливо, придбають деякі твори. Кошти від продажу підуть на підтримку бійців АТО, як це було зроблено на весні цього року під час художнього пленеру у Карпатах.

- Безумовно, проведення такої презентаційної духовної акції потребує певних організаційних, матеріальних, фінансових ресурсів, зазначають керівник та координатор пленеру Микола Шевчук та Олег Снітовський. Відтак, вони сподіваються на підтримку і сприяння Ліги підприємців «Українська справа» у проведенні першого в Україні такого мистецького проекту .

Водночас, 18 липня о 17 годині 30 хвилин учасників Ліги запросили у Зарваницю, на відкриття благодійної виставки-продажу картин учасників пленеру за участю предстоятеля Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука, архієпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка, духовенства, керівників області та Теребовлянського району на підтримку воїнів-захисників України.

Розглянувши це звернення, голова правління Ліги підприємців «Українська справа» Михайло Ратушняк звернувся до учасників Ліги із закликом посприяти в організації та проведенні Першого Всеукраїнського живописного пленеру «Тобі, Богородице! Зарваниця-2015», на якому кошти від продажу картин будуть передані на підтримку бійців АТО.

- Прошу Вас у міру можливостей долучитися до цієї благородної справи та перерахувати кошти на рахунок «Української справи». Всього для організації проведення пленеру та друку буклета необхідно приблизно 10 тисяч гривень. Зібрані нашою Лігою кошти ми передамо організаторам пленеру, - наголосив він.

Реквізити для перерахунку:

ГО ЛП «Українська справа», пот. рах. 26006000123133, АТ «Укрексімбанк» в м.Тернопіль, МФО: 338879, ЄДРПОУ: 38535479, призначення платежу – членські внески.

Уже 4 липня до Зарваниці з’їхалися заслужені художники і лауреати обласних, всеукраїнських, міжнародних премій, з Тернополя, Івано-Франківська, Рівного, Волині, Києва і Луганська.

– Вибирали художників за певними ознаками: перш за все, люди мали бути високодуховні. Це учасники подібних пленерів на сакральну тематику в Дубно, Почаївській Лаврі, Рівному. Це люди різних конфесій, до речі, і це дуже цікаво. Зарваниця, таким чином, ніби об’єднає різні куточки України навколо цього пленеру, який проводиться, – розповів Олег Снітовський.

Митці сподіваються, що буде створено галерею, яка покладе початок для організації у Зарваниці музею духовного малярства, про який свого часу мріяв митрополит Андрей Шептицький.

– Я бачив перші зразки, ці етюди – високодуховні речі. Від них особлива енергетика, бо коли твориться на такій місцині благодатній, коли дзвони б’ють, десь там джерело б’є поруч – серце б’ється в унісон з цією енергетикою, тим оточенням. Митці говорили, що і твориться легко їм. Сподіваємося, що виставка і наш перший планер – вдасться і люди побачать частинки Зарваниці нашої у різних куточках Тернопільщини, України і світу, – поділився своїми враженнями Олег Снітовський.