СТАТИ УЧАСНИКОМ

З 2009 року фінансові піраміди "розвели" українців на мільярди доларів

finanpiramrozvodМіністерство внутрішніх справ нарахувало в українському інтернет-просторі близько сотні великих фінансових пірамід. Дві з них вже перебувають у міліцейській розробці. Про це розповів оперуповноважений управління боротьби з кіберзлочинністю МВС Михайло Стрішенець.

З його слів, одні компанії пропонували вкласти гроші за 100% річних, інші – за автомобіль у подарунок кожному вкладнику. Схеми реалізовувалися через веб-сайти в Дніпропетровській та Одеській областях. У першому випадку п’ять осіб втратили 150 тис. грн – по 30 тис. грн кожен. А одеська “піраміда” налічує вже 150 постраждалих, і не лише з України.

Для порівняння Стрішенець зауважив, що в Росії таких пірамід близько 10 тис., але “враховуючи, що ще кілька років тому в Україні їх були одиниці, сьогоднішній стан речей викликає тривогу. Організаторів пірамід зараз дуже важко притягнути до відповідальності, оскільки в Кримінальному кодексі України (КК) немає відповідної статті.

За інформацією голови громадської організації “Спілка обдурених вкладників” Дмитра Верзилова, кількість фінансових пірамід в Україні сягає 300, якщо брати до уваги малі фінансові компанії. Фінансова піраміда – це так звана громадська організація, яка покликана одним видавати кредити, а іншим класти гроші на депозит.

Як створюється фінансова піраміда?

Відкриваємо будь-яке товариство з обмеженою відповідальністю, вносимо туди фінансове посередництво і всяку-таку дрібницю. Робимо рекламу “Гроші”, “Позика” або що завгодно. Кладемо на рахунок до півмільйона гривень, знімаємо кілька офісів, саджаємо туди кількох навчених співробітників. Зарплату їм платимо в кінці місяця. Трьох тисяч доларів достатньо, щоб така компанія зафункціонувала на половині України при належному підході. Купівля товарів чи грошей у групах означає, що людина вкладе свої 120 тисяч гривень, щоб через деякий час забрати свої 100. Це кредитне шахрайство. Маленька фірма, яка працює на півтериторії України, спокійно заробляє щонайменше 15 мільйонів гривень на місяць. Банківські клони, які вміють заробляти, отримують півмільйона гривень у місяць із області.

Що це за компанії?

Є фірми, які працюють виключно з пенсіонерами й студентами, на Херсонщині й Миколаївщині – з фермерами. Починається посівна, людям необхідні гроші на закупку солярки й зерна. Один фермер може принести фірмі від 50 до 100 тисяч гривень. Днями мені зателефонувала жінка з Миколаївської області, яка в сльозах розповіла, що внесла більше 100 тисяч гривень, щоб купити техніку. Гроші закладені, а техніки немає. Родоначальники кредитних спілок компанії “Авто так!”, тобто “Автоплан” навіть отримали ліцензію на свою діяльність, хоча по-шахрайськи обдурювали людей.

Власники отаких кредитних спілок говорили: “Якщо влада бреше людям, лапошить їх, банки роблять те саме. А якщо якісь придурки й лохи несуть гроші комусь для того, щоб взяти кредит, нехай краще несуть їх мені. Я краще знаю, як ними розпорядитись”. Але такі вигідні умови для подібного бізнесу є не скрізь.

В Ужгороді, наприклад, створені жахливі умови для таких підприємців-шахраїв. Тому що там проти цього місцева влада, прокуратура, МВС, УБОП. Тому там ніхто не займається такою діяльністю.

Ці компанії створюють якусь конкуренцію банкам, чи вони співпрацюють з ними?

Є банки, які дійсно борються з такими фінансовими пірамідами. Наприклад, “Платинумбанк”. А ось банк “Аваль”, назву якого використовує компанія “Аваль-інвест”, не вважає цю компанію своїми конкурентами. Схиляються до думки, що люди дурні, якщо самі несуть гроші в такі контори. Є компанії, які орендують приміщення в банку або біля нього. Це робиться для того, щоб люди, які несуть гроші шахраям, думали, що зберігають вклади в структурі цього банку.

Що змушує людей нести гроші в такі фінансові піраміди?

Яскрава реклама “Гроші, кредит”. Ви хочете взяти 100 тисяч кредиту, платите 10 тисяч впродовж кількох днів, щоб його отримати. Вас включають до групи вкладників. Потім ви по накопичувальній системі щомісячно здійснюєте поточні вклади, і ще платите за те, що ці гроші зберігаються. Але забрати ці гроші протягом вкладів не маєте права. Таким чином, ви платите 120 тисяч, а отримуєте 100. Щоб переконати людину, що це діє, розігрується картина, де людина приходить і забирає свій вклад. Це своєрідна гра в наперстки. Працює схема по типу “Здрастуйте, ви виграли телевізор. А тепер, хто більше заплатить, тому ми його й віддамо”.

Як не попастися на обман?

Пам’ятайте: немає кредитів під 3-5% річних. В Україні інфляція вище. Будь-яка фірма створюється для того, аби заробляти гроші. Це написано в її уставі. Інакше – це службова халатність і розтрата. Директори давно б були притягнуті до відповідальності. Так не буває, що я, як засновник, вкладаю 10 мільйонів доларів в компанію, а мої гроші віддають безнадійним людям по 3-5%. Наприклад, представник компанії “Аваль-інвест” говорив, що в них безвідсоткова позика. Це курям на сміх. Виходить, що фірма працює собі в збиток.

Скільки людей вже попались на цей гачок?

Точну кількість підрахувати не можливо. З 2009 року українців “розвели” на мільярди доларів. Піковий період – 2009-2010 роки, коли кредитів ніхто не видавав. А людям, які взяли іпотеку, потрібне було термінове рефінансування.

Оксана Худояр

За матеріалами: http://ua-ekonomist.com