СТАТИ УЧАСНИКОМ

Консервативні канадці довіряють тим, кого знають. Інтерв’ю з президентом Канадсько-Української торгової палати - Зеноном Потічним

inter zapotichЦьогоріч Канадсько-українська палата відзначила 25-річчя з часу свого створення. Які передумови сприяли початку діяльності Вашої неурядової організації і що, передусім, послужило поштовхом до об’єднання бізнесменів-українців у діаспорі?
Одразу після отримання Україною незалежності канадські бізнесмени українського походження вирішило об’єднатися, щоб допомогти Україні перейти до нового способу господарювання. Нагадаю, що в Радянському Союзі бізнесу як такого не було, все належало державі, і керівництво економікою здійснювалося з Москви. Україна мала величезний економічний потенціал, розвинену промисловість, але брак знань про те, як працює капіталістична система та людей, які могли працювати в нових умовах.

У перші роки Української незалежності КУТП зробила наголос на співпраці у культурно-гуманітарній сфері, підтримувала, а нерідко й ініціювала, процеси національного відродження та збереження духовної і культурної спадщини українського народу. У яких спільних заходах у цьому аспекті Ваша організація продовжує брати участь і які результати такої співпраці?
Це не так. Саме в перші роки незалежності до України прийшли найпотужніші канадські бізнеси та була досить велика кількість спільних та інвестиційних проектів. Сьогодні ми бачимо лише невелику частину тих компаній, які лишилися. На початку 90-х Діаспора відчувала певну ейфорію та великі сподівання на розвиток економіки та країни в цілому в здоровому напрямку. На жаль, країна, в першу чергу – її правляча еліта, яка приймала рішення, виявилася не готовою до цивілізованої роботи, а олігархат, корупція та рейдерство знищили більшість проектів.   У 2000-ні дійсно діяльність була зосереджена більше на підтримку гуманітарних та культурних ініціатив, але мета нашої Палати полягає в підтримці торгівлі та економіки. Саме тому, у 2005 році було прийнято рішення поновити активну роботу Палати, створити офіс в Україні. Його з самого початку очолює Емма Турос, яка довго працювала в канадських компаніях.  Ми були єдиною канадської та діаспорною організацією, що мала офіс в Україні, тому в роки правління Януковича жодна ініціатива не пройшла повз нас. Палата надавали допомогу спостерігачам від СКУ на виборах, різним проектам. Можливо, саме через це склалося враження, що ми багато займаємося культурною спадщиною та політичними проектами.  

Уже сама назва палати свідчить про її зацікавленість у розвитку торговельно-економічних відносин між двома країнами. Більше того, цьогоріч набула чинності міжурядова угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою. По-перше, чи обнадіюють перші підсумки цього партнерства? По-друге, яке місце у ньому відведено Канадсько-українській торговій палаті?
Канадсько-Українська Торгова Палата разом з Конференційною Радою Канади є співвиконавцями  Канадсько-Українського Проекту Підтримки Торгівлі та Інвестицій (CUTIS), що фінансується Урядом Канади та спрямований на підтримку експорту з України в Канаду, інвестицій та впровадження Зони Вільної Торгівлі. Цього року ми спостерігаємо зростання торгівлі між країнами. Експорт з України в Канаду за 10 місяців цього року збільшився (згідно Канадської статистики) майже на 11 %. Зона вільної торгівлі діє вже майже 5 місяців. Але не варто очікувати швидких результатів, на все потрібен час та наполеглива праця.  
   
Не секрет, що бізнесменам завжди легше порозумітися та домовитися про майбутню співпрацю, коли вони зустрічаються віч-на-віч. Чи сприяють цьому вже традиційні форуми, які щорічно відбуваються то в Україні, то в Канаді? Чи можете навести приклади успішного бізнесового співробітництва, започатковані саме на таких заходах?
Форуми  та різні заходи – важлива складова початку ділових відносин, але компанії повинні ретельно готуватися до зустріч з потенційними партнерами. За останні роки ми провели багато заходів. Як приклад – Канадсько-Український Бізнес Форум у червні 2016 року. Тоді Канаду відвідали 107 українських компаній. Близько 10 з них продовжують співпрацю та постачають продукцію та послуги.

КУТП  постійно розширює міжрегіональні зв’язки між провінціями Канади та областями України. Зокрема це підтверджує і низка меморандумів, підписаних за роки існування палати з Львівщиною, Івано-Франківщиною, Чернівеччиною та навіть Дніпропетровщиною. Проте, у цьому переліку чомусь відсутня Тернопільська область, а саме з цього краю у Канаду емігрувало чимало українців…

Ми співпрацюємо з регіонами на різних рівнях. У Ваші області ми вже багато років маємо партнерські відносини з Лігою Підприємців «Українська Справа». І це не формальна угода, а спілкування в «робочому режимі». Якщо місцева влада буде зацікавлена у розширенні співпраці, наша Палата буде дуже рада.

inter zapot 2До речі, вже майже 10 років у Тернополі діє чисельна громадська організація, зареєстрована як Ліга підприємців «Українська справа». Приємно, що вона також є членом Канадсько-української торгової палати. Більше того, голова правління Ліги Михайло Ратушняк підтримує тісні дружні та ділові зв’язки зі своїми  канадськими колегами, які мають українське коріння, відвідує бізнес-форуми та українські фестивалі у Канаді. Та чи готові канадські українці нині інвестувати бізнес-проекти, ініційовані «Українською справою»,  і, якщо так, то які з них палата бачить пріоритетними?
Ви правильно зауважили, що пан Михайло дуже добре поінформований про настрої в Діаспорі в Канаді. Переконаний, що саме він перший відчує зміни в намірах потенційних канадських інвесторів, оскільки для нього -  це абсолютно знайомі люди, з якими він постійно спілкується. З іншого боку консервативні канадці також довіряють тим, кого знають.  

Зважаючи на сумні реалії, вкладати кошти в економіку сучасної України – справа ризикована. Корупція, недосконале законодавство та фіскальна політика, відсутність верховенства права… Це – лише деякі з об’єктивних причин того, чому в Україну не йдуть інвестиції з-за кордону. Проте, з іншого боку, ці ризики можна мінімалізувати, якщо фінансувати не лише добре економічно прораховані проекти, а й мати справу з порядними бізнес-партнерами, ділова репутація і моральні цінності яких перевірені часом та не дають жодних підстав для сумнівів. Іншими словами, чи готова КУТП співпрацювати з конкретними українськими підприємцями на засадах міжособистісних контактів?
Ми постійно це робимо. Україна живе і працює. Є багато талановитих і сучасних людей, які є основою позитивних змін. Наведу приклад: Один з наших членів виробляє сучасні дрони. Рік тому ми сприяли їх виходу на ринок Канади. Компанія вже почала продажі. Ведеться робота з місцевими громадами. Сподіваюся, що ви незабаром почуєте про позитивні зрушення з інвестиціями.

І, наостанок, що б Ви хотіли побажати українцям, розкиданим долею по всьому світу, і тим, хто нині працює, воює, захищає, мріє про краще завтра тут – в Україні?
В першу чергу я хочу побажати українцям миру, щоб всі, хто сьогодні захищає країну від агресора повернулися живими та здоровими. Щоб кожен українець робив свій внесок в розбудову України, всі українці від Ванкувера до Сіднея. Також бажаю всім успіху, особистого щастя та успішного Нового 2018 Року!

inter zapotich 3